lambang kebahagiaan abadi

Sunday, 31 July 2011

siapa yg tidak mahu bahagia..bahagia adalah suatu yg abstrak,tidak boleh dilihat dengan mata,tidak boleh diukur dengan angka tertentu & tidak boleh di beli dgn wang ringgit.kebahagiaan adalah sesuatu yg dirasakan seorang manusia dalam hatinya.hati yg tenang,dada yg lapang dan jiwa tidak dirundung malang,itulah kebahagiaan.
Imam Ibnu Al-Qoyyim mengatakan ada tiga tanda kebahagiaan:pertama,bersyukur ketika mendapat nikmat,kedua,bersabar ketika menerima dugaan dan ketiga,bertaubat ketika melakukan kesalahan.beliau berkata,sesungguh tiga perkara itu tanda kebahagiaan seorang hamba dan tanda keberuntungannya di dunia dan akhirat.
Hasan Al-Bashri pula menyatakan," carilah kenikmatan dan kebahagiaan dalam tiga hal iaitu dalam solat,berzikir dan membaca Al-Quran.jika kalian dapatkan dalam tiga hal itu maka itulah yg diinginkan,jika kalian tidak dapatkan,maka sedarilahbahawa pintu kebahagiaan sudah tertutup buatmu.
Malik Bin Dinar mengatakan,"tidak ada kelazatan selazat mengingati Allah."ada ulama salaf yang mengatakan,pada malam hari orang yang gemar solat malam itu merasakan kelazatan yang lebih dari kelazatan yang dirasakan orang yang bergelumang dalam hal yang sia2".
bolehkah aku mendapat kebahagiaan ini,Ya Allah permudahkanlah aku untuk mencari sinar bahagia didalam kehidupanku..


Followers

berpesan-pesan,ingat-mengingati antara kita walau satu ayat..moga Allah Redha

"gementar kulit2 orang yg takut kepada TuhanNya,kemudian menjadi tenang kulit & hati mereka di waktu mengingati Allah


"Janji Allah amat jelas di dalam ayat 100 surah al-Nisa :

“…Dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian ia mati, maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan Allah itu Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”"yang mendengarkan perkataan lalu mengikutinya,ia yg paling baik diantaranya,mereka itulah diberi oleh Allah petunjuk & mereka itulah orang2 yg mempunyai akal""Ya Allah semoga Kau limpahkan kesejahteraan keatas Penghulu kami Nabi Muhammad saw yg dgnNya dpt melapangkan rezeki bagi kami & menjadikan baiknya akhlak kami serta curahkanlah kesejahteraan atas keluarga dan sahabat-handai serta berikanlah keselamatan"© MasAyuPhotography2013. Powered by Blogger.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP